Flytende overganger

Publisert:
Sist oppdatert:

Grensene mellom seksuelle preferanser kan være flytende. Man kan tiltrekkes av hele eller deler av aldersspekteret mellom barn og godt voksne.

Det er ikke per definisjon pedofilt alt som handler om voksnes seksuelle tiltrekning til mindreårige. Pedofili omfatter seksuell tiltrekning til jenter og gutter som ikke har kommet i puberteten, mens tiltrekning til jenter og gutter i puberteten bør beskrives som hebefili.
 
Men tilstandene er ofte overlappene. Noen kan være eksklusivt pedofile, og noen eksklusivt hebefile, men seksuell tiltrekning i slike tilfeller kan også være både pedo- og hebefil. Og en person med pedo- og/eller hebefile tendenser kan også ha en teleiofil tiltrekning, en ikke helt vanlig brukt benevnelse for seksuell tiltrekning til voksne.




















 
I følge Tillmann kan en person være pedofil, hebefil, pedo-hebefil, pedo-teleiofil, hebe-teleiofil eller pedo-hebe-teleiofil.
Illustrasjonen er kopi av plansje publisert av Medizinische Hochschule Hannover.
 

Det er professor Tillmann Krueger ved den medisinske høyskolen i Hannover som klargjorde disse begrepene i sin forelesning «Neurobiological and cognitive factors in pedophilia» på kongressen til The European Society for Sexual Medicine (ESSM) i Madrid i februar 2016.

I følge Tillmann kan en person være pedofil, hebefil, pedo-hebefil, pedo-teleiofil, hebe-teleiofil eller pedo-hebe-teleiofil, altså at man kan tiltrekkes av hele eller deler av aldersspekteret mellom barn og godt voksne. Han presiserte også at mange pedo- og hebefile ikke begår overgrep mot barn.
 
Det finnes i faglitteraturen også en annen benevnelse, efebofili, som ikke ble nevnt av Tillmann, men som benyttes for å skille mellom tiltrekning til jenter og gutter i tidlig (hebe) og sen (efebo) pubertetsalder.
 
Teleiofili, som altså betyr seksuell tiltrekning til voksne, kan i følge Psychology Wiki benyttes både for å beskrive voksnes tiltrekning til andre voksne - og unge som tiltrekkes mer av modne voksne enn personer på egen alder, eller som tiltrekkes av begge deler. Gerontofili er benevnelsen på seksuell tiltrekning til gamle mennesker.
 
Det er i det minste to alderspreferanser Cupido ikke har kommet over navn på: Seksuell tiltrekning til personer yngre enn seg selv og seksuell tiltrekning til personer eldre enn seg selv.
 

Relaterte artikler