Nytt nummer ute nå!
Forskerne mener at transkjønn er å regne som en variasjon i den menneskelige fysiologien, og ikke bare følelser og innfall. | © visivastudio/Shutterstock/NTB scanpix

Kjønnsidentitet kan scannes

Publisert: 11.01.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 02.11.2018 kl. 16:57

Kan vi endelig ha fått en løsning på spørsmålet «født sånn eller blitt sånn»?
Hjernescanning har avdekket noen få, men like fullt karakteristiske, forskjeller mellom transkjønnede personer og de som indentifiserer seg med sitt biologiske kjønn. Det er Morgenbladet som refererer forskningen, som de igjen har hentet fra Journal of Neuroscience.

En østerriksk forskergruppe under ledelse av Rupert Lanzenberger fra universitetet i Wien har brukt scanneteknikk som kan kartlegge strukturene i hjernens hvite substans. Forskerne så tydelige forskjeller i tettheten i den hvite substansen over mesteparten av hjernen.
 
Transkjønn er å regne som en variasjon i den menneskelige fysiologien, og ikke bare følelser og innfall.

Den cis-mannlige kontrollgruppen dannet det ene ytterpunktet, deretter kom transmenn, så transkvinner og på det andre ytterpunktet kom den cis-kvinnelige kontrollgruppen. En foreløpig konklusjon er at utbredte hjernestrukturer hos de transkjønnede trekkes i retning av det kjønnet de subjektivt føler seg som. Forskerne mener dermed å ha dekning for å si at transkjønn er å regne som en variasjon i den menneskelige fysiologien, og ikke bare følelser og innfall.

Dette er gode nyheter for de som arbeider mot at transkjønn er en psykiatrisk diagnose, der den står oppført som kjønnsidentitetsforstyrrelse.

Muligheten for å påvise legning via biologiske spor kan også bety at retten til kjønnsskifte etter hvert ikke trenger godkjennelse fra psykiatere, men kan være en del av menneskets selvbestemmelsesrett innenfor det alminnelige helsevesenet, skriver Morgenbladet.

 
Les også:
De vil ha et tredje kjønn
Cupido har intervjuet fire personer som ikke lar seg plassere i tradisjonelle kjønnsrollebåser. De ligner ikke mye på hverandre.

Fem transeportretter
I Cupido-temaet ”Trans – God sex for alle kjønn?” presenteres fem forskjellige trans-portretter. De viser at trans kan være så mangt.


Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Arv
Vi blir ikke født med blanke kort, vi er ikke ubeskrevne blad. Vi er preget av evolusjons- vidom - og en god porsjon tilfeldigheter. Noen av oss har flaks, andre har det ikke.

LGBT
Lesbe, homse, bi eller trans? En akseptert del av et normalisert seksuelt mangfold?Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 3/2016.