254531773
254531773 | © Lopolo/Shutterstock/NTB scanpix

Like barn leker oftere sammen

Publisert:
Sist oppdatert:

På førti år har amerikanernes aksept av homoseksualitet firedoblet seg, viser en undersøkelse fra Pewglobal.

Som Cupido tidligere i år rapporterte fra Storbritannia, er det stadig flere som åpner for flere smaker fra det seksuelle koldtbordet enn bare det rent heterofile.
 
En fundamental endring i vår seksuelle oppførsel - i retning av mer frihet.

Undersøkelsen fra Pewglobal viser at amerikanerne, i tillegg til å like tanken på homosex, også prøver det. Dobbelt så mange har prøvd homosex i dag som på 70-tallet. «Denne trenden antyder en fundamental endring i vår seksuelle oppførsel, i retning av mer frihet og at vi forlater de strenge sosiale reglene mot likekjønnet seksualitet,» sier psykologiprofessor ved universitetet i San Diego, Jean Twenge, til Healthday.com.

Undersøkelsen omfatter 34.000 menn og kvinner mellom 18 og 96 år, og omfavner tidsperioden 1973-2014. I 1973 var det kun 10 prosent av de spurte som aksepterte likekjønnet sex, mens nærmere halvparten mente det var greit i 2014.

Den største endringen skjedde på starten av 1990-tallet. Psykiater Jack Drescher ved New York Medical College sier skiftet tidlig på 90-tallet er interessant. «Det var tidlig på 1990-tallet amerikanerne tok hull på den åpne diskusjonen om homoseksualitet, med diskusjonen om homofile i hære og likekjønnet ekteskap,» sier han. «Men økende oppmerksomhet ble det også større aksept.»
 
Rundt 8 prosent av mennene og 9 prosent av kvinnene fortalte at de minst én gang hadde hatt sex med en person av samme kjønn.

Twenge heller også litt kaldt vann i årene på de som synes revolusjonen er kraftig. «Vi kan ikke utelukke at noe av økningen kommer av at folk er mer tilbøyelige til å innrømme at de har gjort det. Men så kan vi si at det i det minste er blitt mer akseptabelt å stå ved sine seksuelle handlinger,» sier hun. Og hvor mange er det som setter handling bak ordene? Rundt 8 prosent av mennene og 9 prosent av kvinnene fortalte at de minst én gang hadde hatt sex med en person av samme kjønn.

Det er en kraftig oppgang fra tallene klare tale i 1973, da kun 4,5 prosent av mennene og 4 prosent av kvinnene kunne si det samme.

 
Les også:
10 prosent virkelig homo?
Alfred Kinesy som skapte kaos på 50-tallet da han hevdet at 10 prosent av befolkningen foretrekker homosex, har støtte i ny forskning.


Skeivere heteronormativitet
Befolkningsandelen som har sex med eget kjønn øker raskt. Bisex er i ferd med å bli en del av heteronormativiteten.

Relaterte artikler