En menneskerett - også for demente

Publisert:
Sist oppdatert:

«Dette er et vanskelig farvann å navigere i, og det er viktig å ta vare på de demente og å støtte dem når de ønsker et meningsfullt liv med både sex og intimitet.»

«Sex er en menneskerett, også for demente,» mener den australske alzheimer-koordinatoren Maree McCabe. Hun forteller om familiemedlemmer som synes det er guffent når foreldre eller besteforeldre går inn i seksuelle forhold på pleiehjemmet, og hun mener vi diskriminerer eldre når det kommer til sex.
 
Selv om det ikke alltid er snakk om sex, kan de også bli nektet fysisk nærhet og intimitet.

«Folk flipper av angst hvis du så mye som nevner muligheten for at besteforeldrene deres har et aktivt sexliv,» sier hun. Og hva med situasjoner der den ene i et ekteskap havner på hjem for demente, mens den andre fortsatt er frisk og rask og bor hjemme. Selv om det ikke alltid er snakk om sex, kan de også bli nektet fysisk nærhet og intimitet.
 
En person kan ha alzheimer og samtidig ha den mentale kapasiteten som skal til for å si ja eller nei til sex.

Ifølge McCabe handler diskusjonen om sex og demente ofte om samtykke, og hun understreker at en person kan ha alzheimer og samtidig ha den mentale kapasiteten som skal til for å si ja eller nei til sex. «En person kan være ute av stand til å forstå innholdet i lommeboken sin, men likevel ha sterke, gyldige meninger om hva de vil ha til middag,» sier hun.

«Dette er et vanskelig farvann å navigere i, og det er viktig å ta vare på de demente og å støtte dem når de ønsker et meningsfullt liv med både sex og intimitet.

 
Les også:
Fra Cupidos arkiv:
Funksjonshemninger og seksualitet

Funksjonshemmede har seksuelle behov - og seksuelle rettigheter. Det er ikke alltid omgivelsene tar hensyn til det.
 
Fra Cupidos arkiv:
Seksualitet og sykdom

Seksualitet kan føre til sykdom. Seksualitet kan forebygge sykdom. Seksualitet kan lindre sykdom.

Fra Cupidos arkiv: Seniorsex
Et aktivt sexliv i yngre år er god investering for sikring av intimitet og nytelsesfullt liv som pensjonist.

Relaterte artikler