AAFN003708
AAFN003708 | © Mark Peterson/Corbis/Scanpix

Sade og Masoch

Publisert:
Sist oppdatert:

Det var psykoanalytiker Richard von Krafft-Ebing som først brukte ordene sadisme og masochisme, sent på 1800-tallet, i boken Psychopathia Sexualis.

Sadisme-begrepet kommer fra den franske forfatteren og adelsmannen Marquis de Sade, som i sine skriverier hadde tette koblinger mellom seksuell nytelse og smertefull vold og ondskap.

Masochisme-begrepet er fra forfatteren Leopold von Sacher-Masoch. Hans roman, Venus in Furs, forteller om Leopolds opplevelser med smerte, ydmykelse og seksuell nytelse.

Sigmund Freud satte de to sammen og skapte begrepet sadomasochisme. Han oppdaget at en person kunne få nytelse fra både å dele ut og å motta smerte, så for ham var sadisme og masochisme to sider av samme sak.

I nyere tid har forskning rundt BDSM vendt seg fra kliniske og terapeutiske perspektiver til sosiologiske og psykologiske. BDSM blir nå i all hovedsak sett på som et kulturelt produkt, avhengig av en sosial kontekst - en symbolsk, interaktiv form for sosial oppførsel der situasjonen minner om et planlagt ritual eller en teaterproduksjon.

 
Denne begrepsforklaringen er fra Charlotta Carlstrøms arikkel:

Når fantasier blir virkelighet
«Ja, BDSM er et adrenalinkick som gir deg den mest intense hormoncocktailen, og den gjør deg høy.»

Relaterte artikler