0003fum6_w
0003fum6_w | © Bulls

Stabil debutalder

Publisert:
Sist oppdatert:

Tidspunktet for når hver enkelt velger å ta «det store steget» og har sex for første gang, har ikke endret seg mye de siste ti årene.

I Norge har den gjennomsnittlige debutalderen vært stabil i mer enn ti år, viser studier ledet av Bente Træen som er professor i helsepsykologi ved Universitet i Oslo. De norske ungdommene er også fornøyde når de har hatt sitt første samleie - og det skjer ofte med kjæresten. Jentene er litt tidligere ute enn gutta som debuterer seksuelt når de er gjennomsnittlig 17,9 år, mens det for jentene i snitt skjer når de er 17.
 
– Vi ser at det er et skred av ungdommer som debuterer i alderen rundt 16-17 år, så det er tydelig at de oppfatter dette som den «riktige alderen», sier Træen til Verdens Gang. Ifølge Rikke Pristed, sexolog, psykolog og lektor ved Universitetet i Agder, handler det første samleiet i høy grad om timing.
 
– Ungdommene vil helst ikke være den første i vennegjengen, og i alle fall ikke den siste. Er de først ute, er de redde for å bli sett på som lette på tråden, og debuterer de sent kan de bli sett på som uattraktive. Aller helst vil de plassere seg midt i, og være helt vanlige, sier Pristed. De fleste er også flinke til å bruke kondom ved seksuell debut. – Vi ser også at ungdommene bruker prevensjon også i fortsettelsen. Dette er et resultat av statlig satsing på å gjøre prevensjon gratis og lett tilgjengelig, sier Træen.

Relaterte artikler