Nytt nummer ute nå!
000avdqb | © Bulls

Får han orgasme - eller utløsning?

Publisert: 22.04.2014 kl. 00:00 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 17:11

– Menn er mer og mer blitt statister i kvinners seksualitet, mener mannsforsker Jørgen Lorentzen.
Artikkelen er utdrag fra et intervju frilansjournalist Madeleine Ferre har laget for Klikk Helse.

Flere mannlige forskere og forfattere oppfordrer til en mer nyansert debatt om mannens seksualitet, og har sett seg lei på at fokuset ofte handler om erigerte peniser og mannens prestasjoner for å tilfredsstille kvinnen seksuelt i senga.

«Menn er mer og mer blitt statister i kvinners seksualitet, og mannens seksualliv, lyst og begjær er veldig lite debattert og problematisert,» hevder mannsforskeren Jørgen Lorentzen.

Han advarer mot det han mener er en forenkling av mannlig seksualitet, der menn alltid er lystne, støter ut og inn, kommer og er ferdig med det. «Du kan ha utløsning uten orgasme, men med orgasme er det en helt, helt annen dimensjon,» sier Lorentzen, som var forsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo.

Han får støtte av filosof dr. art. og forfatter Knut Kolnar. Han har blant annet skrevet bøkene «Mannedyret» og «Pornutopia».
 
«Det manglende fokus på menns orgastiske potens skyldes blant annet at mannens seksuelle selvbilde i vår kultur ofte er koblet til evnen til å prestere, og ikke evnen til å nyte,» sier han.
 
En konsekvens av det er blant annet at mange menn vet mer om kvinners orgasmer enn sine egne, hevder Kolnar.
 
«Et økende antall menn er godt bevandret i den vaginale geografi, kjenner de klitorale luner og er mentalt utrustet for ekspedisjoner i g-punktets lunefulle verden. Men de vet knapt at de selv ofte kun «kniper den av» i stedet for å få en omfattende orgastisk opplevelse,» sier han.

«Er det mulig å få en demokratisk balanse i det erotiske regnskapet? Trenger vi et erotisk taksameter på sengekanten som sikrer likelig fordelt lyst, og som med metronomens pålitelighet klokker inn én orgasme til deg og én til meg, eller er seksualiteten et lunefullt, komplisert spill uten fasit, hvor noen alltid blir sittende igjen med erotisk svarteper,» spør forfatteren.
 
Lorentzen følger opp med det han kaller «et meget problematisk kjønnet par» i den seksuelle leken, der mannen er den aktive og kvinnen den passive.

«Det å ha et tydeligere fokus på kompleksiteten ved den mannlige seksualiteten vil også ha noen konsekvenser for et rikere seksualliv for kvinner som er sammen med menn. Da vil ikke menn være så utrolig fokuserte som de av og til kan være på å komme seg inn og gjøre seg ferdig,» sier han.

 


Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 3/2013.