Stuperen Tom Daley mener han selv er bifil, men det tror ikke homsene noe på. | © Scanpix

Kan ikke fremtiden snart begynne?

Skrevet av: Lene Wikander

Publisert:
Sist oppdatert:

– Han er bifil! Er det så inn i helvete vanskelig å høre hva han sier? Skriver Lene Wikander i sin ytring i Cupido.

Lene Wikander er spaltist i Cupido. Denne ytringen er fra hennes faste spalte Kåthet og vrede.

Medlemmer i Cupido Club kan nå si sin egen mening om Lene Wikanders ytring. Du må være innlogget som medlem for å kunne legge inn kommentarer. Registrer deg som medlem her!


Den enkle verdens tid er forlengst forbi. De som er bygget for fremtiden er de som evner å takle en kompleks og sammensatt virkelighet - også når det gjelder kjønn, kjønnsforståelse og seksualitet.

Homokampen er langt på vei vunnet her i landet. De færreste reagerer med vold eller avsky hvis noen i deres nærhet står frem som homo, samkjønnede par kan gifte seg og leve som andre. Men mangfoldet lar likevel vente på seg. Det er akkurat som om det ikke er plass i nøtta på folk til mer enn to ting av gangen.
 
Et talende eksempel på dette så vi da det olympiske stuper-fantomet Tom Daley sto frem med guttekjæreste rett før jul. Han hadde laget en lang video der han forklarte at han fortsatt syns jenter var deilige, men at han nå hadde forelsket seg i en mann og derfor var bifil. Han sa også at i en perfekt verden ville det ikke være nødvendig for ham å stå frem på denne måten, men siden vi fortsatt har så langt igjen før vi tar mangfoldet for gitt, så valgte han likevel å gjøre det.
 
Daleys slamring med skapdøra skapte seff overskrifter verden rundt, men hva sto det i dem? Jo, at Tom Daley var kommet ut som homo. Til og med LLH her hjemme brukte en hel artikkel om Daley på å snakke om hvor viktig det er at homofile idrettsstjerner står frem. Det er jeg selvfølgelig enig i, men nå er jo ikke Tom Daley homo. Han er bifil! Er det så inn i helvete vanskelig å høre hva han sier?
 
Det er jo så man får lyst til å skrive flammende leserinnlegg til avisene. Jeg bare elsket Facebook-statusen til min gode nettvenninne Nyn den dagen Daley sto frem: Hei, Dagbladet og alle andre media i Norge. Kan dere slutte å definere seksualitet som noe med kun to ytterpunkter? At du enten er heterofil eller homofil/lesbisk, og that's it?

Jeg er så drita lei av at biseksualitet er noe som blir sett på som et mellomstadium, som forvirring rundt egen seksualitet, eller som en motegreie. Å være bifil er like legitimt som alle andre legninger, men med én gang en offentlig person står frem med at de har hatt forhold til mennesker av begge/flere kjønn, så skriker alle over seg om at de per definisjon er homofile/lesbiske. Slutt å putte folk i enkle båser med faste parametere bare fordi hjernen din ikke klarer å takle at mennesker kan være mer komplekse og gjøre/føle/tenke ting som du ikke forstår!
 
Nyn har så evig rett. Hva kommer det egentlig av at folk er så trangsynt svart-hvitt når det kommer til seksualitet og kjønn mens de har null problemer med andre, komplekse menneskelige identiteter? Det er som å høre det evinnelige sutrekoret som mener LHBT-forkortelsen for Lesbiske, Homofile, Bifile og Transpersoner er sååååå latterlig komplisert å forholde seg til, mens de ikke leer på et øyebryn når det klekkes ut et nytt navn og forkortelse på et departement ikke en gang den nye regjeringa har helt klart for seg hva skal gjøre.
 
Eller alle de som river seg i håret, latterliggjør og fnyser når Espen Esther Pirelli Benestad i en debatt foreslår at det kanskje finnes så mange som syv forskjellige kjønn. Da går jo kommentarfeltene og nettdebattene av skaftet. Mann eller kvinne, homo eller hetero, that`s it! Det er noe så inn i granskauen gammeltestamentlig og livsfiendtlig over denne evinnelige tosomheten i vår kategorisering av mennesker som kjønn og seksuelle individer. Vi lever i 2014, get with the program!
 
Den enkle verdens tid er forlengst forbi. De som er bygget for fremtiden er de som evner å takle en kompleks og sammensatt virkelighet - også når det gjelder kjønn, kjønnsforståelse og seksualitet. Det er mange blomster i hagen, nå er tiden inne for å la dem blomstre. Virkeligheten er alltid mer kompleks og sammensatt enn sjablongene vi definerer på skrivebordet. Jeg kjøper ikke at folk er så utviklingshemma at de ikke klarer å forholde seg til det. Det blir som alle disse nisseluene som insisterer på å fortsette å kalle svarte for neger fordi det alltid har vært sånn, er en del av norsk kultur og dessuten er brukt i barnesanger og fortellinger om Pippi.
 
La det nye året starte med at fremtiden endelig kan begynne! Godt nytt år.

Relaterte artikler