Myke menn og troll til kjerringer

Skrevet av: Lene Wikander

Publisert:
Sist oppdatert:

Når VG bestemmer seg for å undersøke folks seksuelle preferanser og norsk kjønnskultur er det all grunn til å finne frem rop-varsko-plakaten.

Lene Wikander er spaltist i Cupido. Denne ytringen er fra hennes faste spalte Kåthet og vrede i Cupido 9/2012.


Det ligger an til en hard høst [2012] for den norske mannen. Allerede i slutten av august klinket VG til med krigsoverskrifter om at norske kvinner vil ha hardere menn. Og i begynnelsen av september kunne tidsskriftet «Dagens medisin» bekrefte at den norske mannen i dag har 20 prosent mindre testosteron enn for bare tretti år siden. Sa jeg hard høst? Jeg mener selvfølgelig myk!
 
Når VG bestemmer seg for å undersøke folks seksuelle preferanser og norsk kjønnskultur er det all grunn til å finne frem rop-varsko-plakaten. Denne gangen ble VGs bestillingsverk utført av InFact som fant at av alle de spurte kvinnene, mente hele 22 prosent at de synes menn har blitt for myke eller feminiserte.
 
Nå kan jeg ikke skryte på meg de aller beste karakterene i prosentregning, men 22 prosent av 100 vil jeg likevel – med en viss følelse av autoritet – fastslå at ikke kvalifiserer til den kategoriske tittelen «Menn er altfor myke og feminine».
 
I Oslo viste det seg likevel at VG-desken hadde sitt litt mer på det tørre da 41 prosent av Oslo-kvinnene svarte at de synes menn er blitt for myke. Til alt overmål opplyser også artikkelen at det faktisk finnes et norsk nettsted som heter maskulinist.no. Du tror det ikke før du får se det i VG! Sosiolog og redaktør for nettstedet, Arild Brock, hviner av fryd og klapper i hendene som en sann rosablogger over VGs funn, og synes det er gledelig at flere kvinner etterspør en «hardere» mann.
 
«At kvinner etterspør menn som har lært seg nødvendig hardhet synes jeg er lovende. Min bekymring er at folk har glemt hva det vil si å være hard, og hvordan dette er nyttig for mennesket,» sier Brock til VG Nett og mener at det er viktig både for barneoppdragelsen og for parforholdet at den ene parten har en viss hardhet, men at dette altså er en egenskap som er mest nærliggende for mannen.
 
Alt dette lirer han altså av seg i landets største avis uten å utdype hva i hule heite han mener med dette våset. Er det noe enhver hardt prøvet hverdags-kvinne og mann vet, så er det jo at både verden og livet er mer enn hardt nok. Man trenger ikke ha levd særlig lenge, verken som kvinne eller mann, for å innse at livet ikke er for pyser.
 
Men så kommer altså vitenskapen diltende etter den tabloide kjønnsforskningen og slår fast at norske menn mister testosteron i et dramatisk tempo. Med denne farten er det jo bare et spørsmål om tid før vi praktisk talt er kvinner alle sammen. Dette lar jeg meg slett ikke overraske over, da jeg lenge har ment at opptil flere mannfolk og kvinnfolk jeg har møtt på min vei er noen skikkelige kjerringer.
 
Men det min indre, biseksuelle mann i kvinnekropp først og fremst reagerer på, er at verken VG eller medisinerne stiller spørsmål ved hva begrepene «feminin» og «maskulin» betyr. Hva vil det si å være mann? Hva betyr det å være kvinne? Er det virkelig fortsatt noen som heier på Harald Eia og lever i den villfarelse at vi bare er født sånn og ikke blitt sånn?
 
Oslo-kvinnene må gjerne ønske seg en hormonell orangutang i senga for min del, men å definere en mann ut i fra hormonnivået blir i beste fall for enkelt og i verste fall for kjedelig. Etter min mening er en mann bare for myk hvis pikken hans aldri kan bli hard og først myk nok når han kan utføre auto-fellatio på seg selv samtidig som han kan ta imot en dildo i rumpa, men hva vet jeg? Jeg jobber jo verken på VG-desken eller som forsker.
 
Skal vi først operere med fjollete kategorier som «myke» og «harde» menn, forventer jeg likevel at vi hoster opp noen klare definisjoner på hva i helvete det er vi snakker om når vi bruker dem. Å slenge rundt seg med ulne begreper som bare er egnet til å appellere til folks fordommer og egen frykt for ikke å være mann eller kvinne god nok, bidrar bare til å selge aviser og lite annet.
 
I mellomtiden forbeholder jeg meg retten til å være menneske på mine egne premisser.

Relaterte artikler