Nytt nummer ute nå!
De siste årene er det blitt mer og mer vanlig å skaffe seg sexleketøy. Bruksmulighetene er flerfoldige.

Kunsten å velge sexleketøy

Publisert: 31.07.2015 kl. 00:00 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 13:53

Forfatter: Adriana Grefstad
Dildo, vibrator eller noe annet? Du studerer bilder og beskrivelser, ser det på TV og hører venner snakke om det – men hva slags sexleketøy er best for deg?
Liker du det stort? Lite? Med eller uten vibrering? Glatt eller ruglete? Det gjelder å ta hensyn til både størrelse, form, bruksområde, design – og det viktigste av alt – deg selv!
 
De siste årene er det blitt mer og mer vanlig i Norge å kjøpe seg sexleketøy. Flere og flere tar mot til seg og kjøper seg en dildo eller vibrator for å utforske og forbedre sitt eget sexliv. Noen er heldige og treffer blink med en gang, men andre sliter med å finne sin favoritt.
 
For å finne frem til det perfekte sexleketøyet lønner det seg å tenke gjennom hva som tenner deg og hva du trenger. Det er også viktig å huske på at det finnes et stort utvalg innen størrelse, form, bruksområder og design – ett eller annet sted finnes ditt drømmeleketøy!
 
Dildoen - sexleketøy i 8000 år?
En dildo er et sexhjelpemiddel beregnet for onani eller seksuell simulering. Det er uenighet rundt selve definisjonen av hva en dildo egentlig er. Stort sett defineres den som en ikke-vibrerende innretning som ligner en penis i form, størrelse og generelt utseende.
 
Blant annet for å unngå lover som forbyr salg av obskøne gjenstander i enkelte land, har kreativt design blitt meget populært, og i dag ser man dildoer i alle mulige farger og fasonger.

Dildoer har vært et seksuelt hjelpemiddel i uminnelige tider. Man vet ikke nøyaktig hvor lenge, men det er funnet dokumenterte spor som tyder på at de eksisterte for over 2000 år siden. Forskere tror imidlertid dildoer har vært i bruk allerede for 8000 år siden.
 
Ordet «dildo» kommer muligens fra det italienske ordet «diletto», som betyr «nytelse». En annen mulig opprinnelse er «Dil Doul», som betyr en erigert penis.  
 
Dildoer med «menneskehud»
I begynnelsen ble dildoer ble laget av stein, tre, lær, voks og keramikk, som stort sett var det ypperste av kvalitetsmaterialer på sin tid. Gummidildoer ble tilgjengelige i 1940-årene, og senere kom dildoer laget av hardplast (PVC), som nå er det mest vanlige materialet i billige dildoer.
 
PVC er et hardt materiale og gjør dildoen lite bøyelig. Derfor er silikon blitt er mer populært materiale. På 1990-tallet ble silikondildoer vanlige, og denne trenden har økt etter hvert som prisene på materialet har gått ned.
 
Silikon er lettere å holde rent, holder godt på kroppsvarme og leder vibrasjoner godt, noe som gjør silikondildoer godt egnet for bruk som vibratorer. I dag selges det mest dildoer og vibratorer som er laget av silikon.

Et annet og nyere dildomateriale er cyberskin, som kom på markedet bare for et tiår siden. Dette er et materiale som er laget for å se ut som og føles som menneskehud. Mange mener at cyberskin føles ganske realistisk, men det er et porøst materiale som ikke kan steriliseres. Derfor er det vanskelig å holde det bakteriefritt, og det begrenser utvalget litt.
 
Vibrator mot hysteri
En vibrator er en mekanisk innretning som fremkaller vibrasjoner og som ble oppfunnet for å behandle kvinners hysteri. «Hysteri» har helt siden antikkens Hellas vært betraktet som en kvinnelig lidelse som kunne behandles ved hjelp av stimulering av kvinnenes kjønnsorganer.
 
Ofte ble behandlingen utført av en lege, jordmor eller den hysteriske kvinnens mann. Kvinner ble frarådet å behandle seg selv.

Den første vellykkede vibratoren var dampdrevet og ble laget av en amerikansk lege i 1869. Det hadde tidligere blitt eksperimentert med pedaldrevne og vanndrevne utgaver, uten at de ble noen store suksesser. 20 år senere laget en britisk lege en enklere og lettere elektrisk utgave som det gikk an å ta med seg.
 
Naturvennlige vibratorer
I nyere tid, kanskje spesielt de siste årene, har vibratorene forandret seg kraftig, både i design, men også når det gjelder vibreringsmønsteret eller rytmen på selve vibreringen.
 
Vibratorer som krever batteri er blitt sjeldnere. Nå er det de oppladbare vibratorene med kraftigere motorer som har fått sitt gjennombrudd.
 
Alle som har eller har hatt en batteridrevet vibrator, kjenner til frustrasjonen som følger med når batteriene begynner å bli svake. Med de oppladbare vibratorene slipper du faren for at den sakte dør like før du får klimaks. De nye vibratorene lar seg kjapt lade opp igjen, og de er også mer miljøvennlige.
 
Nese for gode vibrasjoner
Frem til ganske nylig ble styrken på vibreringen gjerne beskrevet ved å opplyse lydnivået på vibratoren. Det høres kanskje litt spesielt ut, men det er imidlertid ingen tvil om at det var de mest bråkete vibratorene som ga mest vibrasjon. Slik er det ikke lenger. 
 
Selv de mest stillegående, oppladbare vibratorene kan gi utrolig kraftig vibrasjon. Derfor er det vanskelig å vite hvilke type vibrering du får, og hvilken styrke du kan forvente deg, dersom du ikke selv tester produktet eller kjøper det via forhandlere som gir god informasjon.
 
Et tips når det gjelder styrke og vibrasjon er å teste vibratoren mot nesetippen. Dersom det vibrerer så heftig at det nesten er litt ubehagelig, vet du at vibratoren er sterk nok til å pirre skikkelig på klitorisen.
 
Vaskeklut som støtdemper
Når det gjelder pulseringen og rytmen i vibreringen må du nesten finne frem til den som passer deg best. Ofte vil en kombinasjon av vibreringsprogrammer være det beste.
 
Vibratorene har utviklet seg fra håndsveiv og damp til batteridrevet og elektrisk. Likevel trenger ikke sterkere og mer intens vibrering nødvendigvis bare være positivt. Om gårsdagens vibratorer hadde turtall som en gammel traktor, så raser dagens vibratorer i vei som speeda racerbiler, og det kan bli for intenst for noen.
 
Det anbefales derfor at nybegynnere velger en vibrator som ikke har for sterk vibrasjon eller som har flere styrkenivåer. De fleste produkter i dag har flere innstillinger, og man kan velge mellom styrke på vibrasjonen og vibreringsmønster etter eget ønske og humør.
 
Dersom du har kjøpt en vibrator som er for heftig i anslagene, kan det hjelpe å legge en fuktig vaskeklut eller noe annet mellom klitoris og vibratoren. 
 
Viktig at leketøyet er sexy
Er du nybegynner og ikke har så mye erfaring med leketøy fra før av, er det viktig at du tester deg selv litt for å finne ut dine behov og grenser.
 
Når det kommer til form og farge, er det viktig at du velger et produkt du selv synes ser sexy ut. At et produkt er sexy, betyr ikke nødvendigvis at det har penisform. Det viktige er at du på en eller annen måte liker formen og fargen, og kan tenke deg å bruke det når du er opphisset.
 
Så må du ta stilling til bruksområde. Ønsker du klitorisvibrering, kun vaginal penetrering, analpenetrering, g-punkt-stimulering, eller kanskje alt på en gang?
 
Hvilken form ønsker du? Liker du store dildoer, små, de med ruglete form eller de helt glatte? Kanskje ser du etter et leketøy som du kan bruke sammen med partner?
 
Det å velge riktig sexleketøy er like viktig som å velge riktig telefon, PC, TV, kaffetrakter eller bil. Velger du riktig merke og type har du et forbrukerprodukt som kan bli din trofaste følgesvenn i mange deilige stunder!


Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 3/2012.