Sjimpanser liker modenhet

Publisert:
Sist oppdatert:

Mens menneske-hanner ofte foretrekker unge kvinner, går hannsjimpansene etter eldre hunner. Forklaringen kan ligge i sjimpansenes frodige seksualliv.

Mennesker er mer tilbøyelige til å knytte livslange parforhold. For dem er det viktig å finne en partner som har livet foran seg og kan føde mange barn.

For hannsjimpansen er det annerledes. Den svinger seg fra hunn til hunn med stor freidighet og trenger ikke å ta slike hensyn, skriver forskning.no
Martin Muller fra Boston University har sammen med kolleger fra Harvard University studert Kanyawara-sjimpansen i nasjonalparken Kibale i Uganda.
Når hannene får lyst på en dame, rusker de kraftig i greiner og viser fram ereksjonen sin. Når damene har lyst og eggløsning, kommer hannene farende og setter i gang.
Forskerne fant ut at eldre hunner oftere ble utsatt for tilnærmelser og oftere hadde samleier enn yngre hunner. De var spesielt populære hos lederhannene og var oftere årsak til rivalisering og slagsmål.
I motsetning til hos mennesker, har hunnsjimpanser ingen overgangsalder. Det kan også være en årsak til at de «holder seg godt». Hannene foretrekker også hunner som alt har bevist at de kan føde barn framfor unge jomfruer.
 

Relaterte artikler