Trans - med eller uten sex?

Skrevet av: Arne Utne

Publisert:
Sist oppdatert:

Det å ha sex som transseksuell, eller med en transseksuell, kan være en god opplevelse, men kan også by på noen utfordringer, særlig når det gjelder å få til et samleie.

"Har ikke prata så mye med andre om hvordan de har det, men ja, det er trangt. Det er i praksis ikke mulig for min del, noe som er ganske kjipt og ikke akkurat hjelper når det gjelder forholdet til kjæresten og generell selvfølelse" (Kari, 42 år).
 
I Amsterdam våren 2009 holdt psykologen Arianne Van Der Ven en forelesning for norske sexologistudenter. Arianne, som selv har tatt kjønnsbekreftende operasjon fra mann til kvinne, hevder at mange i etterkant underrapporterer problemer med skjeden. Ifølge Arianne er den ofte for trang.

Hvis samleie skal være vaginalt, er transseksuelle avhengige av å finne en mann med liten penis. Hun vektlegger også at det å måtte blokke ut skjeden en halvtime før samleie er en "turn-off" for spontaniteten.
 
"Analsex – tja, folk gjør vel det de kan når det ikke er noe alternativ" (Hanne 35 år).

For mange blir analsex et godt alternativ, ikke minst fordi det gir muligheter til prostataorgasme. Oralsex gir også mange muligheter for nytelse og utfoldelse.

Dessverre er det en del transseksuelle som får problemer med urinlekkasje og urinveisinfeksjon. Dette legger naturlig nok en demper på seksuell aktivitet.
 
"Jeg hadde lyst: Østrogen hadde ikke noe negativ innvirkning på seksualiteten, verken før eller etter operasjon. Snarere tvert imot, fordi jeg følte meg generelt bedre" (Hanne 35 år).

Hormonbehandling for ”mann til kvinne” kan legge en demper på seksuell lyst. Men det trenger ikke å gjøre det, da lyst også handler om erfaring og velvære, og ikke bare hormoner.
 
"Hadde jeg visst hvordan alt kom til å gå, kan det hende jeg hadde valgt å bare fjerne testiklene i stedet. Resultatet hadde vel blitt omtrent det samme i forhold til sexlivet (dvs. mer eller mindre ikke-eksisterende), men jeg hadde iallfall sluppet problemer med urinlekkasje, urinveisinfeksjon osv." (Kari 42 år).

Internasjonalt har det vokst fram en transgender-bevegelse. Dens politiske budskap er å utfordre det todelte kjønnssystemet. Slik det er i dag, må individet tilpasses den behandling som er definert ut i fra F.64.0; diagnosen for transseksualitet. Kanskje ville flere kunne få et bedre liv og seksualliv hvis man i stedet kunne tilpasse diagnosesystemet og behandlingssystemet til den enkeltes behov.

---

Kunstig skjede
En skjede laget ved hjelp av moderne kirurgi fungerer ikke som en vanlig vagina. ”Eva” forteller Cupido at året etter kjønnsoperasjonen må man blokke ut den nye skjeden i en halvtime, tre ganger om dagen.

Blokkingen gjøres ved hjelp av en penislignende gjenstand, og ”Eva” klager over at materialet er hardt og trått og ikke kjennes godt og lurer på om Cupidos dildoer vil gjøre seg bedre. De aller fleste må fortsette med utblokkingen gjennom hele livet, en halvtime hver dag, og også en halvtime før hvert samleie.

En god del ender som ”Kari”, uten en skjede som kan brukes til samleie. Under samleiet produserer ikke den kunstige skjeden naturlig glidemiddel, så dette må de trans-elskende ha parat og bruke i rikelige mengder.

Relaterte artikler