Nytt nummer ute nå!
89089429 | © Milkovasa / Shutterstock / NTB scanpix

Noen ord om morrabrød, morrabolle og hallelujadrøm

Publisert: 03.12.2017 kl. 00:00 | Oppdatert: 02.11.2018 kl. 16:54

Forfatter: Terje Gammelsrud
Også kvinner får ereksjoner under REM-søvnen. Det er en medfødt funksjon, og de kan vare i flere timer hver natt. Burde kvinner bry seg om dem? Ja! Spesielt hvis de ikke vet om dem.
«En skrantende eller manglende ereksjon er en varsler om sykdom – med mindre det motsatte er bevist,» hevder Mats-Ola Kalgraff som er urolog ved Brumunddal legesenter og Serinus klinikk for mannlig helse.

Han anbefaler i et tema om testosteron, ereksjon og helse i Cupido 4/2016 mannen å sjekke morrabrødet sitt for å få svar på om eventuelt fravær av reisning er psykologisk eller fysiologisk betinget, med andre ord om det skyldes at han er stressa eller om det kan være et forvarsel om hjerteinfarkt eller diabetes.
 
Takk penisen din for at den er så følsom at den registrerer åreforkalkning og nerveskader lenge før andre organer i kroppen din!

Den noe forenklede fasit er at problemet kan skyldes fysiologi, altså sykdom, hvis morrabrødet uteblir, og psykologi hvis han har morrabrød, men likevel ikke får penis til å stå som ønskelig i våken tilstand. «Takk penisen din for at den er så følsom at den registrerer åreforkalkning og nerveskader lenge før andre organer i kroppen din, og kan varsle hjerteinfarkt og diabetes 2 inntil tre år før sykdom melder seg for alvor,» sier Kalgraff.
 
Så langt mannens morrabrød. Men hva med kvinnens morrabolle?

Så langt mannens morrabrød. Men hva med kvinnens morrabolle? Kan også en manglende morrabolle være varsel om sykdom? Nei, det er det ingen som har tenkt på, så langt vi har forstått. «Har verken hørt om forskning som bekrefter eller avkrefter det,» sier Kalgraff.

Selv blant kvinner er morrabolla et temmelig upåaktet fenomen, og selv om de vet at den finnes, har de ikke satt navn på den. «Morrabolle? Nei, det var da ikke noe pent navn,» svarer kvinner vi har nevnt det for. «Det må da kunne finnes et bedre et?»

Det var Esben Esther Pirelli Benestad, ­professor i sexologi ved Universitetet i Agder, som lanserte morrabollebegrepet i Cupido allerede i 2006 og oppgav en «kvinnekroppsutrustet bekjent» som referanse. «Hvorfor er det bare mannekroppen som skal fremheves hele tiden? Tror du ikke jeg våkner med morrabolle, kanskje?» skal hun ha sagt til hen, litt fornærmet. «Den står rett til værs eller ut til siden og gjør seg selv ubrukelig til annet enn tålmodighet eller sex.»
 
Funksjonaliteten er medfødt både for menn og kvinner, det vil si at den etableres allerede i fosterstadiet.

Saken er i alle fall at morrabrødet – og også morrabolla, eller hva vi skal kalle den – er de siste av fire til fem ereksjoner som inntreffer i REM-fasene* av en normal nattesøvn, og det er vanligvis bare denne siste av de nattlige ereksjonene som mannen, og i lavere grad kvinnen, får et bevisst forhold til. Funksjonaliteten er medfødt både for menn og kvinner, det vil si at den etableres allerede i fosterstadiet – og vedvarer hele livet hvis helsa tillater det.

REM-fasene er ganske korte i begynnelsen av søvnen og blir lenger mot slutten av den. Samlet varer de i en voksen manns normalsøvn fra én time til så mye som tre og en halv time, og faktum er at ereksjonene kan vare like lenge. Det bekreftes av Richard Brown, amerikansk professor i psykologi og nevrovitenskap, som har ledet en forskningsgruppe som har studert «Control of sleep and wakefulness».

I rapporten som er publisert på NCBI/pubmed.gov, bekreftes det at friske og potente menn får ereksjon ved innledningen til enhver REM-fase under søvnen, og at den ikke gir seg før REM-fasen er slutt. Når det gjelder kvinner er rapporten ikke like detaljert, men den bekrefter at klitoris blir erigert, akkurat som penis blir det. Forskning viser også at vulva og vagina svulmer opp og smøres.
 
­Kanskje ignorerer de det helt ubevisst, noe som er lettere for kvinner enn for menn?

«Dessverre tror jeg at bare de færreste ­kvinner er seg bevisst denne funksjonen,» sier psykolog og sexolog Rikke Pristed som vi konsulterer i sakens anledning. Hun har privat praksis i Århus og er fast skribent i Cupido. «Kvinner registrerer det rett og slett ikke like tydelig som menn, eller ­kanskje ignorerer de det helt ubevisst, noe som er lettere for kvinner enn for menn fordi alt skjer inne i kroppen og ikke er like synlig og påtrengende som mannens ereksjon.»

Rundt omkring i oppslagsverk på nettet kan vi fortsatt lese at morgenereksjoner skyldes at blæra er full og at vi egentlig må tisse. Men relativt nyere seksualmedisinsk forskning etterlater ingen tvil om at serien med nattlige ereksjoner og lubrikasjoner er et resultat av evolusjonsvisdom som har etablert faste rutiner for vedlikehold av livsviktige kroppsfunksjoner.
 
Systematisk renhold og vedlikehold av hjernen, kretsløpet, muskelpanseret og kjønnsorganene.

«Det skjer under REM-søvnen i alle fall en omfattende aktivering av hormonene oksytocin, dopamin, testosteron og østrogen som strømmer med blodet og via ryggmarg og nerver, utløser nitrogenoksyd som får ekstra fart på blodgjennomstrømningen, og som sammen utfører systematisk renhold og vedlikehold av hjernen, kretsløpet, muskelpanseret og kjønnsorganene, gjør godt for immunforsvar og empati, og summa summarum bidrar til en refresh av hele systemet i tide før vi våkner,» forklarer Raymond Mortensen som var lege og kirurg ved Urologi Nord i Bodø inntil han pensjonerte seg nylig.

Mortensen var den første i de nordiske seksualmedisinske og sexologiske fagmiljøene som fattet interesse for fenomenet og kunne dele gladnyheten med sine kolleger. «Legg til at nattereksjonen kan falle bort under depresjon, og at det er den fysiologiske årsaken til at deprimerte kan få ereksjonsproblemer også når de er våkne. Og glem heller ikke å nevne at medisiner, sovepiller inkludert, kan redusere den gode effekten av REM-søvnen,» legger han til da vi ber om sitatsjekk.

«Så pussig at dere spør akkurat nå,» svarer Stéphane Vildalen som er nevropsykolog i Kristiansand. «Jeg har akkurat hisset meg opp over at leger ikke tar på alvor at kvinner også kan få problemer på grunn av priapisme, altså klitoris-priapisme, at klitorisen deres er langvarig erigert enten de sover eller er våkne, og at årsaken kan være noe så enkelt – eller alvorlig – som bivirkninger av legemidler.»

Så vet vi det også. Men la oss ikke slippe REM-tråden vi nøster i. For uten REM-søvnens trigging av både mannens og kvinnens kjønnsorganer, hadde de rett og slett tørket inn og blitt ubrukelige til alt annet enn å tisse, lenge før vi tar inn over oss at de er nytelsesorganer og helt avgjørende for reproduksjonen, kan vi legge til for egen regning. Vi tror ikke det er så langt fra sannheten.

«I alle fall hva mannekroppen angår. Der gjelder uttrykket Frist den eller mist den (fra engelske Use it or lose it) fullt ut,» sier Pirelli Benestad. «Men med kvinnekroppen er det nok litt annerledes. Selv etter år uten seksuell aktivitet, annet enn hva som skjer i søvnen, muligens, kan kvinnekroppen våkne fullstendig til live om lysten og muligheten skulle by seg. Slik sett er fortellingen om Tornerose som sov i hundre år mer subtil enn de fleste vel har tenkt over. Dermed ingenting sagt om Torneroses drømmeliv.»

Om vårt eget drømmeliv, som evolusjonen så viselig har utstyrt oss med, kan vi med referanse til Store medisinske leksikon legge til at «fragmenter av tidligere opplevelser, bisarre tanker og bilder, ofte sterkt ladet følelsesmessig,» er fremtredende trekk i REM-søvnens innhold.

Og selv om du kan bla deg gjennom både dette leksikonet og andre oppslagsverk, uten å finne referanser til at slike drømmer også kan være erotiske, er det vel åpenbart at drømmene stimulerer de rutinemessige ereksjons- og lubrikasjonsprosessene hos kvinner og menn som sover, i den grad at de også kan føre til orgasmer – og ejakulasjoner hos menn.
 
«Våte drømmer» er tross alt hakket bedre, men gir ikke fenomenet den uforbeholdne oppreisningen det kunne fortjene.

«Nocturnal pollution», ble det kalt. Nattlig forurensning, eller tilgrising eller vanhelligelse slik det også kan forstås i overført betydning. «Våte drømmer» er tross alt hakket bedre, men gir ikke fenomenet den uforbeholdne oppreisningen det kunne fortjene. Burde vi heller prøve oss med «sunne drømmer», «helsedrømmer», «hallelujadrømmer» …?

Om disse drømmenes betydning er selv den moderne seksualmedisinen taus. Vi har heller ikke hørt om forskning som har tatt mål av seg til å kartlegge hvilken rolle kåte drømmer har for kroppens helsetilstand, og hvilket helsehandikap det eventuelt måtte innebære for dem av oss som har nedarvet så mye synd og seksualskam at kåte drømmetilløp, i det øyeblikk det skal kysses eller elskes, forkludres av motstridende drømmeforestillinger der mor ser deg, taklampa faller ned, eller du skal opp til eksamen og har forsømt å lese pensum. Og skulle det være slik vi antar, at kåte drømmer er et evolusjonsfenomen med helsegevinst, fortjener vi vel å få det bekreftet snart.

Så tilbake til den fuktige og hovne vulvaen hennes, som altså er vitenskapelig dokumentert, og som hun kan våkne med etter en god søvn og kanskje en søt drøm. Spørsmålet er hvordan hun skal tolke det hvis hun ikke får «morrabolle».

I diagnoselisten til ”International Classification of Diseases (ICD)”, nevnes «sviktende genital respons» hos kvinner bare i forbindelse med tørrhet i skjeden som følge av psykologiske eller atferdsmessige årsaker. Men kan fravær av «morrabolle» virkelig ha fysiologiske årsaker? Kan også det være en tidlig varsling av sykdom?
 
Kjønnsorganene til menn og kvinner er faktisk ganske like.

«Det er egentlig utrolig at ingen har forsket på det,» mener Pristed. «Kjønnsorganene til menn og kvinner er faktisk ganske like, og det er absolutt fornuftig å anta at manglende ereksjon hos kvinner også kan være en varsler om at noe er galt. Det ville være en betydelig fordel å kunne oppdage forskjellige sykdommer tidlig i utviklingen, men det krever jo selvfølgelig at kvinner generelt blir seg sine ereksjoner mer bevisst. Tenk hvilken fantastisk gevinst de ville fått, ikke bare som varsling av sykdom, men også som bevisstgjøring av egen seksualitet og nytelse!»

«Det er slett ikke usannsynlig at det skjer en nattlig utsondring av østrogen og testosteron som bidrar til å vedlikeholde funksjonaliteten i vulvaen og vaginaen hennes. Faktisk er det et meget interessant og høyst relevant spørsmål,» sier Kalgraff da han fikk tenkt seg om.

«Uansett er det verdt å merke seg at klitorisen hennes ikke blir like stiv som en penis kan bli,» får vi til slutt høre fra Pirelli Benestad. «Det er rett og slett ikke behov for at den skal stå som en påle, den skal jo ikke brukes til penetrering. Så viselig er vi faktisk skapt.»
 

* REM er en forkortelse av Rapid eye movement – som beskriver faser i menneskets søvnsyklus. Det er under REM-fasene i søvnen vi sover lettest og har livlige drømmer vi husker mer eller mindre fra når vi våkner.

 
Les også:
40-årskriser og andre kriser:
Testosteron og hypogonadisme

Lavt testoteronnivå kan føre til skrantende potens og alvorlig sykdom. Tilskudd av testoteron kan være god helseforsikring.

Hva en skrantende ereksjon
kan fortelle deg

En skrantende eller manglende ereksjon er en varsler om sykdom – med mindre det motsatte er bevist.

Morrabrød og morrabolle
Mannens morrabrød er velkjent nok. Men hvorfor snakkes det så lite om kvinner som våkner med morrabolle?


Fra Cupidos arkiv:
Mannens seksualitet

Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 4/2016.