Arrangementer 26. september 2020 - Verdens prevensjonsdag: Den revolusjonerende pillen

26. september - Verdens prevensjonsdag

Skrevet av: Kristine Bjartnes

Publisert:
Sist oppdatert:

26. september er verdens prevensjonsdag, og Sex og Politikk ønsker velkommen til markering på Deichman Bjørvika. Sex og Politikk har invitert feminister, leger, politikere, samfunnsdebattanter og forfattere til en samtale om den lille pillen med stå stor betydning.

 

 

Påmelding innen mandag 21. september: https://no.surveymonkey.com/r/5JWFY2C

I 2020 er det 60 år siden p-pillen kom på markedet som prevensjon. Den ga kvinner mulighet til å styre egen fruktbarhet og bidro til en revolusjon, i kvinners liv, i familien og i hele samfunnet. 

  • Marte S. Eielsen, forfatter av boka Pillen – historien om 1900-tallets viktigste oppfinnelse, vil gi oss et innblikk i p-pillens dramatiske tilblivelse. For hvordan kom egentlig p-pillen til verden

Hvilken betydning har p-pillen hatt for kvinner gjennom historien? Og hvilken rolle spiller p-pillen i dag? Er det grunn til å frykte bivirkningene? Og hvorfor finnes det ennå ikke en p-pille for menn?

  • I kveldens første panelsamtale sitter:

-Anne Marie Ottersen, Skuespiller.

-Britt Ingjerd Nesheim, Professor (em) i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og styreleder Sex og Samfunn.

-Grete Herlofson, Generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening.

-Helene Svabø og Sigrun Stenseth, forfattere og programledere i podcasten Femihelse.

Samtalen ledes av Marte S. Eielsen.

P-pillen og annen hormonprevensjon er i dag et tilgjengelig tilbud for norske kvinner. Rundt om i verden er situasjonen en ganske annen. Over 200 millioner kvinner globalt ønsker å forhindre graviditet, uten å ha tilgang til prevensjon. Om dette behovet ble dekket, kunne 76 millioner uønskede svangerskap vært unngått, 186 000 fødende blitt reddet og 1,7 millioner dødsfall blant nyfødte blitt avverget årlig. Koronapandemien har forverret situasjonen ytterligere.

Hva hindrer disse kvinnene i å ta i bruk prevensjon? Og hvordan skal vi sikre at alle kvinner, uansett hvor de bor, får tilgang til prevensjon, slik at de kan sikre egen reproduksjon – og eget liv?

  • Paneldeltakere i kveldens andre panelsamtale annonseres fortløpende.

Dato og tid: 26/09/2020 - 18:00 - 20:00

Sted: Deichman Bjørvika -Anne-Cath. Vestlys plass 1 Oslo 

Dørene åpner kl 17.30. Arrangementsstart kl 18.00.

Deichmans restaurant Centropa holder baren åpen.

Det vil bli salg av boka  Pillen – historien om 1900-tallets viktigste oppfinnelse under arrangementet. 

 

For å kunne oppfylle kravene til smittevern må man melde seg på arrangementet på forhånd. Vi ber om at du holder deg hjemme hvis du kjenner deg syk, og gir beskjed hvis du melder deg av arrangementet.

 

Arrangører er Sex og Politikk, Countdown 2030 Europe, Forlaget Manifest, KFUK-KFUM Global og Norske Kvinners Sanitetsforening.

 

Relaterte artikler