Tenker nytt i kampen mot seksuelle overgrep

Publisert:
Sist oppdatert:

I Sortland undervises barnehagebarn i sex og samliv. Kommunen har eget program for forebygging av seksuelle overgrep mot barn og unge.

Hver tredje anmeldte seksualforbrytelse i Norge omhandler overgrep mot barn.

Initiativtagerne til prosjektet «Forebygging av seksuelle overgrep mot barn og unge» som ble innledet i Sortland i 2011 mener at tiltaket vil virke preventivt i forhold til denne dystre statistikken. Det er en av Norges mest erfarne sexologer, Margrete Wiede Aasland, som står bak det faglige opplegget i nordlandskommunen.

– Det som er mest forebyggende mot seksuelle overgrep er at barn vet mest mulig om sin egen kropp. Da har barn også ord på det som ligger mellom navlen og knærne. Når de lærer at barn blir til når to voksne ligger med hverandre, så vet de at de ikke hører til der selv, forklarer Wiede Aasland til NRK.

I følge Aasland lærer nederlandske barnehagebarn dette fra de er fire år. Ved at de kjenner sin egen kropp og har kunnskap om samliv, øker sjansen for at de tør fortelle at noen har tatt dem på tissen.

– Dette er en ordløs forbrytelse, så her mangler barn ord for å fortelle om dette. Det er vår største utfordring, sier sexologen. Totalt er 400 av kommunens ansatte blitt involvert i prosjektet i Sortland. Det er tilnærmet alle som jobber med barn og unge i distriktet.

 
«Forebygging av seksuelle overgrep mot barn og unge» – PROSJEKTRAPPORT – Sortland kommune 2015.

 
Les også:
Seksualundervisning
Artikkelstoff, nyheter og notiser fra Cupidos arkiv.

Relaterte artikler