Nytt nummer ute nå!
Afrodite, slik Botticelli i 1486 skildret hennes ankomst til Kypros. - Originalen er i dag en del av samlingen til Uffici-galleriet i Firenze. | © (Wikimedia Commons)

Antikkens sexturisme

Publisert: 18.01.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 02.11.2018 kl. 16:57

Antikkens menn dyrket gudinnen Afrodite ved å ha betalt sex med kvinnene i tempelet hennes på Kypros.

Antikkens menn dyrket gudinnen Afrodite ved å ha betalt sex med kvinnene i tempelet hennes på Kypros. Nå får stedet, Paphos, fornyet anerkjennelse gjennom tittelen Europeisk Kulturhovedstad, skriver BBC. Hvem skulle tro at dette sydenhelvetet av betong, suvenirbutikker og spillehaller kunne få en sånn ære? Vel Unesco peker på mosaikken en bonde pløyde opp i 1966. Den vakreste som finnes, sier de. Mosaikkbiten var første funn i det som ble en greskromersk utgraving som avdekket, hus, teatre, fort, krypter og templer. Noen av mosaikkene fra Nea Paphos-tempelet viser erotiske bilder fra den greske mytologien, med historiene om Pyramus og Thisbe, Ekho og Narkissos, Apollon og Dafne, og voldtekten av Ganymedes.
 
I dagens Kypros brukes Afrodites navn til å selge alt mulig, fra bilutleie til hus, men i førkristen tid ble det brukt til noe helt annet. Hordene av pilegrimer som kom til tempelet hennes, trengte bare si navnet hennes høyt og betale en sum før de hadde samleie med tempelkvinnene. Det var en slags antikk form for sexturisme, og for kvinnene i tempelet var sex med tilreisende fremmede en obligatorisk aktivitet. De kom ikke unna hvis de ville. Høres det for utrolig ut? Vel, hordene med tilreisende kom ikke utelukkende for å ære gudinnen, men for med liv og lyst kaste seg ut de villeste festivalene I hennes navn – og der sex med fremmede var en del av dealen.
 
Det høres ut som en vill vandrehistorie, men den greske historikeren Herodot  omtalte det i detalj: «Den ekleste babylonske tradisjonen er den som tvinger alle landets kvinner til å sitte i Afrodites tempel og ha sex med en fremmed minst én gang i livet. En kvinne kunne ikke avvise betaling. Hvis den fremmede hadde lagt penger i fanget hennes, ble hun tvunget til å ha sex utenfor tempelet.»
 


Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 4/2016.